ICET Study Material free download

1.If A’s salary 20% less than B’s salary,by how much percent is B’s salary is more than A’s salary?

1. 16 2/3%           2.  20%            3. 25%              4.  33%

ANS:   3

2.  The price of sugar increases by 20% . By what percent must a house Wife reduce the consumption of sugar so that the expenditure on sugar is the same as before?

1.   16 2/3%         2.   20%       3.   80%             4. 83 1/3%

ANS: 1

3.  The petrol prices are increased by 10% Find by how much percent a user must reduce the consu mption of petrole so that the experditure on petrol may be unchanged?

1.  10%               2. 12 ½%        3.  9 1/11%           4.    None

ANS: 3

4.   If the price of rice haqs fallen by  10% . What percent of its consumption be increased so that the expenditure may be the same as before?

1.   11%               2.  10%             3.     11 1/9%

ANS:    3

5.  If the price of an article is decreased by 10% and sale is increased by 20% then what will be  the effect on income?

1. 8%          2.  3)2%  loss           3.  3)   2% Profit         4.  No loss no gain

ANS: 1

6.  Water tax is increased by 20% but its consumption is decreased by 20% then the increase or decrease in the expenditure of the money is

1.  No change        2.    5% decrease             3.  4% increase           4.  4% DECREASE

Ans:   4

7.  On increasing the price of TV sets by 30% their sale decreases by 20% what is the effect on the revenue receipts of the shop?

1. 4% increase         2. 4%  decreases          3.   8% increase

ANS: 1

8.  If one of the sides of a rectangle is increased by 20% and the other is increased by 5%find the percent value by which the area changes.

1.  30% increase         2.    15%  increase         3. 26% increase        4. 26% decrease

ANS: 3

9. If an election between two candidates, a candidate who gets 40% of the total valid votes is defeated by 15,000 votes. The numbof votes polled to the winning candidate is.

1.  6,000           2.  10,000          3.    22,500         4. 45,000

ANS:    3

10. if the sides if a square are increased by 30% find the percent increase in its area

1.  60% increase     2.  60% decrease        3.   69% increase       4.    No change

ANS:  3

Speak Your Mind

*